1.Notiunea de martir, persecutii, mucenic (mucenite)
2.Despre persecutii
3.Chinurile martirilor
4.Cinstirea martirilor

1.Notiunea de martir, persecutii, mucenic (mucenite)
Martir = mucenic (mucenita)= crestin care a fost chinuit si omorat pentru ca nu a dorit sa se lepede de credinta.
Persecutiile crestinilor = chinuirea crestinilor, pentru a-i determina sa paraseasca credinta crestina.
Inceputul paginii
2.Despre persecutiile crestine din primele 4 secole
a) Persecutiile iudaice:      Pentru ca iudeii nu au dorit sa-L primeasca pe Iisus ca Mesia, Fiul lui Dumnezeu, ei asteptand un Mesia razbunator (care sa-i organizeze si sa lupte contra asupritorilor romani).
     Primul martir: Sf.Arhidiacon Stefan, ucis cu pietre, in timp ce el se ruga ca Dumnezeu sa-i ierte pe cei care-l torturau.
Highslide JS
Icoana Sfantului Stefan
b) Persecutiile romane (64-313):
     Pentru ca romanii erau politeisti (credeau in mai multi zei) si nu voiau o religie monoteista; pentru ca romanilor le placeau lucrurile imorale permise de zeitatile lor si nu puteau accepta o religie morala, ca cea crestina; pentru ca pentru crestini toti oamenii erau egali in fata lui Dumnezeu, iar romanii considerau femeia inferioara, era practicata sclavia, clasele sociale, etc.      Au inceput oficial in anul 64, in timpul imparatului Nero (Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus) si s-au incheiat in 313, in timpul imparatului Constantin cel Mare.
     Intre anii 64-313 au fost perioade de persecutii crunte (ex. in timpul Imparatului Diocletian - 284-305) sau mai blande (cand crestinii nu erau cautati, ci doar cei ce se dovedeau a fi crestini erau siliti sa paraseasca credinta).
Highslide JS
Nero, imparatul roman care a dat foc cetatii Roma, pentru a construit o noua capitala si a dat vina pe crestini.
Highslide JS
Imperiul roman in timpul lui Diocletian - Pontifex Maximus (primul dintre cei patru conducatori). Singurul care a tolerat pe crestini in acea perioada a fost Constantius I (Chlor), tatal Sf. Constantin cel Mare.
Highslide JS
Diocletian - unul dintre cei mai aprigi prigonitori ai crestinilor.
Highslide JS
Sf. Imparati Constantin si mama sa, Elena, care au dat Edictul (rescriptul) de la Milano (313), prin care s-a dat libertate crestinismului (in urma unui vis si a luptei victorioase impotriva lui Maxentius, urmasul lui Maximian). Ulterior, odata ce Sf. Constantin a devenit Imparat in intreg Imperiu, aceasta libertate a fost generalizata si crestinismul a devenit religie de stat.
Inceputul paginii
3. Chinurile martirilor
Chinurile prin care au trecut crestinii in aceste perioade erau dintre cele mai crunte posibile, de neimaginat in zilele noastre. Tot crestinii erau cei care luptau de multe ori in arenele romane (exemplul Colosseum), unde trebuiau sa se lupte cu soldati bine inarmati sau animale fioroase.
Highslide JS
Chinuri ale martirilor
Highslide JS
Chinuri ale martirilor
Highslide JS
Colosseum-ul din Roma, locul unde si-au gasit sfarsitul foarte multi martiri in timpul spectacolelor.
Highslide JS
Lupte de gladiatori. Unii, antrenati, selectati special reprezentau in scenete armata romana, iar multi crestini, neinarmati erau dusmanii Romei.
Highslide JS
Lupte de gladiatori. Spectacole cu scene de lupta, in care crestinii erau ucisi, spre incantarea publicului privitor.
Highslide JS
Martirii - rasplatiti de Dumnezeu pentru statornicia lor in credinta
     Printre martiri amintim: aproape toti Apostolii, Sfantul Mucenic Gheorghe, Sf. Mucenic Dimitrie, Ioan cel Nou de la Suceava etc.
Highslide JS
Sfantul Mare Mucenic Gheorghe
Highslide JS
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie
Inceputul paginii
4. Cinstirea martirilor
- Calendarul crestin are foarte multe zile de sarbatoare dedicate sfintilor mucenici si mucenite.
- Crestinii poarta numele martirilor.
- La temelia Sf.Mese din Sf.Altar sunt moaste de mucenici.
- Sf.Antimis are un buzunarel cu sfinte moaste.
- Multe biserici poarte hramul unor Sfinti Martiri.
         Mucenicii sunt cei care si-au dat viata pentru credinta lor, fiind apreciati de Dumnezeu pentru statornicia lor in credinta si pot fi mijlocitori pentru noi la Tronul Imparatului Dumnezeu.
Highslide JS
Sfanta Masa, la piciorul careia se afla particele din moastele unor martiri, o traditie care sa evoce faptul ca Biserica s-a construit pe jerfa martirilor.
Highslide JS
Sfantul Antimis - o panza sfintita, cu icoana Punerii in mormant a Domnului Iisus, ce se afla pe Sf. Masa din Sf. Altar, fara de care nu se poate face Sf. Liturghie. Are un buzunarel cu particele din moastele Sfintilor Martiri.
Inceputul paginii